artz_j
Népdal–néptánc–népzene
faluvegi_bogi
peter_csongor
zoltani

Koordinátorok

Faluvégi Boglárka
0749573107
faluvegi.bogi123@gmail.com

Péter Csongor
0753636897
csongorpeter5@gmail.com

Zoltáni Szabolcs

0768140541
szabi.zoltani@gmail.com


A kategóriában ugyanazon űrlap segítségével tudtok az egyes alkategóriákba jelentkezni: népdal, néptánc, népzene.


Népdal

Mindenkinek van egy kedves nótája. Ideje hát, hogy megmutasd a sajátod! A népdalok mindig is különleges helyet foglaltak el az ODFIE életében, hiszen megannyi Versmondó- és Népdaléneklő Verseny után, az ArtZ-ok állandó és kihagyhatatlan kategóriája. Idén is szeretettel várunk minden dalos pacsirtát, hogy tilinkó szólású hangjukkal töltsék be Nagyajtát!

Íme, amit tudnotok kell erről a kategóriáról: 4+1 népdallal kell készüljetek, ami azt jelenti, hogy egy szabadon választott (ez a +1), illetve még 4-el melyből majd a zsűri fog választani egyet számotokra. További elvárás, ha lehetséges népviseletben legyetek. Kérlek, tudjatok mesélni magatokról egy két mondatot, mióta énekeltek, miért pont ezzel a népdal csokorral jelentkeztetek, illetve ki vagy mi motivál titeket a népdaléneklésben. Saját tájegységet bemutató produkciókat előnyben részesítjük.Néptánc 

Esélyt adva hagyományaink megélésére és nagy közösségformáló ereje miatt a korábbi években is a Néptánc kategória is helyett kapott az Összművészeti találkozó versenyszámai között. Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik szívesen megmutatnák néptánc iránti elhivatottságukat és szeretetüket.

 

A versenyre jelentkezhettek csapatban, egyénileg (legényes) vagy párban is, semmiféle létszámra, korosztályra, vagy nemek arányára való megkötés nélkül. Egy helyszínről több csapat is jelentkezhet és egy ember, ha szeretne több csapat/páros tagjaként is felléphet. Erre a kategóriára 2 darab tánccal kell készüljetek: az első a ti saját tájegységetekhez legközelebb álló, általatok ismert néptánc, a második pedig egy választott tánc kell legyen. Az előadások időtartama minimum 3, maximum 15 perc lehet. A zenei anyagot adathordozón tárolva hozzák magukkal a versenyző csapatok. A népviselet természetesen elvárt. Minden csapatból legyen olyan, aki tud pár szót szólni a csoportról, hogy miért pont az adott tájegység táncát választottátok másodiknak.

 

Előnyt jelent, ha tudtok érdekességeket mondani a saját/választott tájegység népviseletéről. Az előadásokat szakmai zsűri bírálja el (elbírálási szempontok: hangulat, koreográfia, viselet, a tánchoz szükséges kellékek).Népzene

"Húzzad édes muzsikásom

Mer’ én néked megszolgálom”


Az idei ArtZ egyik legnagyobb újítása! Úgy érzed, hogy inkább a húrok táncoltatása megy jobban, mint az éneklés, viszont zenei repertoárod inkább hajlik a népi, mint a világi zene felé? Akkor bizony a népzene kategória számodra lett kitalálva! Akár egyénileg, akár a bandáddal együtt várjuk a jelentkezéseteket! Ami fontos: 5 perces szigorú időlimit áll rendelkezésetekre, hogy műsorotokat bemutassátok. Röviden szóljatok 1-2 szót magatokról, mióta zenéltek, milyen tájegységről hoztatok dallamokat (saját tájegységet bemutatók kedvező pontozásban részesülnek). Amennyiben lehet hozzatok népviseletet, de nem kizáró feltétel a produkcióhoz (természetesen saját hangszerre szükség van).


 Regisztrálok a kategóriában!