Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

Együtt adtuk az ArtZ-unk a művészethez Nagyajtán!

A magyar unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) négy év kihagyás után 2023. augusztus 3–7. között szervezte meg a 4. ODFIE Összművészeti Találkozót a Kovászna megyei Nagyajtán, közel 300 fiatal részvételével.

A szervezet 20 éven át, folyamatosan megújuló erővel szervezte meg a tavaszi Versmondó- és népdaléneklő versenyét, illetve a nyári Színjátszó találkozóját. Küldöttgyűlése azonban 2016 őszén úgy döntött, hogy e két rendezvény társításából, valami egészen újat indít útnak. Így született meg az összművészeti találkozó gondolata, amely a népdaléneklés, versmondás és színjátszás mellett teret nyit a fotózás, festészet, grafika, kreatív írás, slampoetry, néptánc, zene és kézművesség kategóriáinak is. A rendezvény játékosan az ArtZ nevet kapta, ahol az „art” egyértelműen a művészeti ágakra, a Z, azaz az egész számok halmazának jele pedig azok sokféleségére utal.

Az elmúlt évekhez képest az ArtZ kínálata idén a tánc és népzene kategóriával gyarapodott, valamint a festészet-grafika kategória utódjaként a képzőművészet kategóriát határozták meg a szervezők, amely gyakorlatilag kibővítése az elődjének. A fotó kategóriába idén fotó-film néven jelentkezhettek az érdeklődők, ami azzal a céllal jött létre, hogy lehetőség teremtődjön a jelentkezők számára a filmes világ megismerésére is.

A rendezvény fő célja az, hogy a fiatalok minél több területen tudják kifejezni önmagukat a művészeti ágak által és egy olyan teret biztosítson, ahol a versenyjelleg mellett más programokba is bekapcsolódhatnak, képességeiket erősíthetik, együtt egymástól is tanulhatnak.

A 14. életévüket betöltött vagy 14. életévükben járó fiatalokat csütörtöktől vasárnapig színesebbnél színesebb műhelymunkákkal és előadásokkal várták a szervezők, de az esti szórakoztató tevékenységekből sem volt hiány Nagyajtán.

A fiatalok csütörtöktől vasárnapig a felsorolt művészeti ágakban csillogtatták meg tehetségüket és mérhették össze tudásukat. A rendezvényt csütörtökön délután Fekete Levente és Fekete Judit, nagyajtai unitárius lelkész és énekvezér vezetésével istentisztelet nyitotta meg, amit a hivatalos rendezvény megnyitó követett, majd Fekete Lovas Zsolt Perkucigó című előadását tekinthették meg a résztvevők. Este tábortűz melletti közös énekléssel és zenéléssel, majd éjszakai áhítattal – Liker Henrietta (a Székelykeresztúri Unitárius Egyházkör ifjúsági lelkésze vezetésével) tették teljessé a találkozás örömét.

A következő két napot minden reggel áhítat indította, Demeter Ágnes (negyedéves teológiai hallgató, Vargyas) és Vida Domokos (első éves teológiai hallgató, Alsóboldogfalva) vezetésével, majd a versenyszámok és műhelymunkák kaptak leginkább hangsúlyt, esténként meg a szórakozásé volt a főszerep. Péntek este fellépett a Sheezjó zenekar és Szakács Erika Quintet, majd DJ Matei vezetésével bulira került sor. Szombaton este DJ Gábos teremtette meg a hangulatot.

A rendezvényt vasárnap Péterfi Zita Ágnes (unitárius lelkész, Sepsiszentgyörgy), Lőrinczi Levente (unitárius lelkész, Kissolymos) és Lakatos Sándor (lelkész-vallástanár, a Berde Mózes Unitárius Gimnázium iskolaigazgatója) vezetésével istentisztelet, majd díjkiosztó gála zárta. Napközben a fiatalok beszélgethettek a Last Minute Zenekar tagjaival. Este pedig a Lelkes Zenekar és Last Minute Zenekar koncertje után DJ Benyo vezetésével szórakozhattak.

A négy nap kemény munkájának eredményei a következők szerint alakultak:

Képzőművészet kategóriában:

 1. helyezett: Bellu Andrea (Székelykeresztúr)
 2. helyezett: Tóth Antónia (Sepsiszentgyörgy)
 3. helyezett: Bod-Savuli Dávid (Marosvásárhely)

Különdíj: Deák Flóra (Barót) és Székely Zsófia (Marosvásárhely)

Népdal kategóriában:

 1. helyezett: Pál Orsolya-Timea (Székelykeresztúr)

Néptánc kategóriában:

 1. helyezett: Ritmikus mennydörgés (Sepsiszentgyörgy)

Fotó kategóriában:

 1. helyezett: Silló Mátyás (Csíkszereda)
 2. helyezett: Csikós Ádám (Csíkszereda)
 3. helyezett: Birtalan Lajos (Torda)

Különdíj: Ütő Zolta Zente (Sepsiszentgyörgy)

Tánc kategóriában:

Különdíj: Moroianu Timea (Barót)

Kreatív írás kategóriában:

Líra:

 1. helyezett: Barabás Kincső (Sepsiszentgyörgy)

Különdíj: Bözödi Kinga-Mónika (Székelyudvarhely)

Próza:

 1. helyezett: Szász Brigitta (Székelyudvarhely)

Különdíj: Lakatos Iringó (Székelyudvarhely)

Legjobb felfedezett: Benczédi Orsolya (Benczéd)

Legtöbbet fejlődött: Deák Zsófia (Barót), Pál Ágnes (Árkos), Szabó Anett (Sepsiszentgyörgy)

Vers kategóriában:

 1. helyezett: Kisgyörgy Andrea (Sepsiszentgyörgy)
 2. helyezett: Pitó Gergő (Marosvásárhely)
 3. helyezett: Fekete-Pál Kolos Tas (Székelyudvarhely)

Különdíj: Zsidó Tímea (Marosvásárhely)

Zene kategóriában:

 1. helyezett: SZIJUK (Székelyudvarhelyi Ifjú Unitáriusok Klubja)
 2. helyezett: Kurta Anetta (Barót)
 3. helyezett: Szász Hunor Lehel (Marosvásárhely)

Különdíj: Balázs Fülöp Zsuzsa és Gáll Eszter (Marosvásárhely)

Színjátszás kategóriában:

 1. helyezett: SEDFIE (Sepsiszentgyörgyi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet)

Különdíjak:

Legjobb női alakítás: Kisgyörgy Andrea (Sepsiszentgyörgy)

Legjobb férfi alakítás: László Csongor-Csaba (Sepsiszentgyörgy)

Legjobb férfi mellékszereplő: Bod-Savuli Dávid (Marosvásárhely)

Legjobb női mellékszereplő: Vajna Zsófia (Székelyudvarhely)

Közönség és Motivációs díj: MaDFIE (Marosvásárhelyi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet)

Az ArtZ különdíj: SzUIE (Székelykeresztúri Unitárius Ifjúsági Egylet)

Zsűri különdíj: Szöveg adaptáció és rendezés: Péterfi Ágnes (Sepsiszentgyörgy)

Legcsapatabb csapat: SZIJUK (Székelyudvarhelyi Ifjú Unitáriusok Klubja)

Köszönjük mindazoknak, akik bátran merték adni az ArtZukat a művészethez és az elmúlt napokban részesei voltak az ArtZ közösségének, élettel töltve meg a rendezvény helyszíneit és programjait. Köszönjük Nagyajta közösségének, hogy otthont adtak a rendezvényünknek.

A rendezvény megvalósult a Nagyajtai Unitárius Egyházközség, a Nagyajtai Kriza János Általános Iskola, a Nagyajtai Polgármesteri Hivatal,  a Bölöni Unitárius Egyházközség, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Unitárius Egyház, a Unitarian Universalist Funding Program és a Sátorbérlés támogatásával.

A rendezvény partnerei: Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdély Mentőcsoport, Tusnad Camping, az Unitárius Teológiai Hallgatók, valamint az Unitárius Egyetemi Bentlakás Közössége.

További részletek a www.artz.odfie.hu oldalon vagy az Országos Dávid Frerenc Ifjúsági Egylet Facebook oldalán.

Isten áldása legyen az összművészeti találkozó résztvevőin és kivitelezőin egyaránt.

Kolozsvár, 2023. augusztus 9.                                                                Az ODFIE Elnöksége

Kövess minket máshol is