Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

Székelykeresztúron találkoztak az unitárius egyetemisták

A Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2022. október 21-23. között Székelykeresztúron a Berde Mózes Unitárius Gimnázium bentlakásában szervezte meg az Egyetemisták találkozóját. Az esemény célja az volt, hogy az unitárius egyetemisták közösséggé kovácsolásának folyamatát újra elkezdjük. A találkozón 30 egyetemista vett részt, olyanok, akik Kolozsváron, Marosvásárhelyen vagy Székelyudvarhelyen tanulnak. 

Az idei Egyetemista találkozó az „Egyetemista vagyok, ments ki innen” gondolat köré épült. Pénteken este vette kezdetét ünnepélyes „évnyitó ceremóniával”, amely révén köszöntöttük az egyetemistánkat nemcsak az új egyetemi tanév, hanem az egyletes tanév kezdetén is. Ezt követően Nyerő páros címmel vetélkedőre került sor. 

A szombati nap programját az egyetemi világ struktúrájának megfelelően szemináriumokra és kurzusokra osztottuk. A délelőtt folyamán önismereti játékokra és beszélgetésekre került sor, amelyek által a közösséghez tartozás érzését kívántuk erősíteni, illetve igyekeztünk megsejtetni egyetemistáinkkal, hogy a kolozsvári nagy forgatagban, az egyetemi lét kihívásaiban nincsenek egyedül. A délután folyamán Nyílt napok az egyetemen címen kellett minden egyetemista meggyőző előadásban mutatta be azt a szakot, amelynek a diákja. Majd Közgazdaságtan – Hogyan élj túl Kolozsváron minimális költségekből? címen értekeztek egyetemistáink arról, hogy milyen költségvetésből élhetők túl a kolozsvári diákévek. Ezt követően az Erasmus kihívásai és fejlődést segítő lehetőségei kerültek terítékre. Az Egyetemista találkozó napzáró momentuma az éjszakai áhítat volt, amelyet Költő Csenge, elsőéves teológiai hallgató tartott. 

Az esemény vasárnap a Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség templomában tartott istentisztelettel zárul, amelyen az egyetemisták személyes vallomásokban és dalban mondták el, mit jelent ma fiatalként szabadnak és bátornak lenni. Ezáltal emlékeztünk és fejeztük ki tiszteletünket az 1956-os magyar forradalom hőseinek. Alkalmi beszédet mondott Magyari Zita Emese ifjúsági és egyetemi lelkész. 

Az Egyetemista találkozó lehetőséget teremtett arra, hogy különböző egyetemek hallgatóiként közelebb kerüljünk egymáshoz, az egyetemi lét kihívásairól és örömeiről beszélgessünk, egymás formálódását segítsünk. A közösséggé formálódás ajtaján beléptünk a folytatás keddenként Kolozsváron, az egyetemistáknak szervezendő egyleti találkozásokkal folytatódik. 

Köszönjük mindenkinek, aki találkozónk megvalósítását lehetővé tette. Külön köszönet a Berde Mózes Unitárius Kollégium vezetőségének, hogy újra otthont biztosított a találkozásunknak. 

Az esemény megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Unitarian Universalist Funding Program támogatta. 

Kolozsvár, 2022. október 24. Az ODFIE Elnöksége

Kövess minket máshol is