Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

Múlt és jelen a szentendrei Skanzenben

„Hogy mi az az ODFIE? Ez olyan mintha azt kérdeznéd egy madártól, hogy miért szeret repülni? Vagy amikor anyukádtól megkérded, mitől olyan finom a leves?” – kérdezi Járai-Szabó Richárd, egykori egyletesünk az Egylet 120 éves történelmét bemutató videófelvételben. Leírni, kifejezni, fényképekben megmutatni, feltárni a nagyvilág számára érthető módon, mi is az Egylet, mi az az egyletes életérzés, azt hiszem, nem egyszerű feladat. Persze, a 122 éves múlt öröksége nagyon gazdag, számos meghatározó, életeteket formáló eseményt és történelmi pillanatot tartalmaz az Egylet nagy történelemkönyve. Egy ilyen történelmi pillanatnak tekinthető 1925. Ekkor ugyanis a kor viszonyai között egyedülálló ifjúsági teljesítményt valósítottak meg Kiskedében: ifjúsági házat építettek, amelyet „Dávid Ferenc Ifjúsági Otthonnak” neveztek el, ahol az Egyleti tevékenység akkori sajátos tevékenységéhez hűen színjátszással járultak hozzá a közműveléshez. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Kiskedében kutató munkatársai, ennek a tevékenységnek az értékét felismerve keresték meg az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet vezetőségét azzal az elképzeléssel, hogy az egyleti tevékenység a Szentendrén felépített kiskedei kultúrházban bemutatásra kerüljön. Így a 2022. május 19-én megnyitott erdélyi épületegyüttes első kiállítási egységének különlegessége az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet számára abban rejlik, hogy a székelyföldi városok és erdélyi falvak világa, az unitárius templom, illetve egyházi telken fekvő iskola és kultúrház mellet az unitáriusságunk múltját és jelenét meghatározó ifjúsági munka is bemutatásra kerül.

A mát különösen meghatározó, a jövőbe tekintő, de a múltba gyökerező, 122 évre visszatekintő ifjúsági munkáról beszélni, számunkra, akiknek a mindennapjaink részét képezni, nem egyszerű feladat. Éppen ennek okán, nekünk, kik a mában igyekszünk tenni az ifjúságért, formálni a közösséget, fiatalos eszközökkel vinni tovább az egyletes örökséget, ragaszkodni az unitárius hit fiatalos, lendületes megéléséhez nagy megtiszteltetés, hogy az említett nagy értékű kiállítás egységnek már az első része bemutatja a – meggyőződésünk szerint – az erdélyi magyar ifjúság múltját, jelenét és jövőjét meghatározó egyleti munkát. Különös, hogy éppen mi és éppen így írhatjuk tovább az Egylet történelemének lapjait. Különös, hogy így lophatja be magát sokat elméjébe, ha csak a pillanat töredékében, megtekintve a kiállítást, az, ami számunkra életforma, identitás.

Köszönet illesse azokat, akik megálmodták és erőfeszítések árán életre hívták ilyen formában ezt az Egyletet bemutató kiállítást.

Köszönet illesse azokat, akik éltették és éltetik az Egyletnek világát.

Hogy mi is az Egylet, talán legigazabb módon a kiállítás részét képező gondolat mondja el:„nem éreztem erős közösségnek, csak most, ahogy visszagondolok. Egy szoros közösség volt. Megtartó erő!” (Dobos Albertné egykori kiskedei lakós visszaemlékezése)

Magyari Zita Emese

Kövess minket máshol is