Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

Nekem az a böjt tetszik – Közös utakon – 2. online ifjúsági istentisztelet

A magyar unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) központi csapata és az Unitárius Teológiai Hallgatók Közösségének egy csapata 2021. március 13-án a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség templomában vételezett, zárt ajtók mögött, alternatív, zenés, ifjúsági istentiszteletet, amelyet 2021. március 21-án, nagyböjt utolsó vasárnapján közvetítettek a szervezet Facebook-oldalán.

A szervezet évről-évre két alkalommal, a tavasz és az ősz folyamán, szervezi meg a Közös utakon nevet viselő alternatív, zenés, ifjúsági istentiszteletes körutat, amely során a Magyar Unitárius Egyház hat egyházkörének egy-egy településén tart a teológiai hallgatókból és központi munkatársakból álló csapat istentiszteletet, a megszokott formától eltérő módon, unitárius ifjúsági énekekkel és világi zenével kiegészítve. Ebben az évben a korona vírus járvány kapcsán meghozott óvintézkedések okán ellehetetlenült ennek a rendezvénynek a megszervezése, ezért az online térbe költöztettük át. Ennek értelmében abban állapodótt meg az ODFIE elnöksége, hogy két havonta szervez online ifjúsági istentiszteletet az ifjúsági és egyetemi lelkész irányításával. 

A 2021-es évben az első ilyen említett istentiszteletre nagyböjt folyamán került sor, így az tematikájában ehhez igazódott. Ez alkalommal a szónokok teológiai hallgatók voltak. Névszerint: Tatár Ágnes Tekla, V. éves teológiai hallgató, az ODFIE gyakornoka; Lőrinczi Alpár János és Vidám Lívia, IV. éves teológiai hallgatók; Demeter Ágnes és Szabó Eszter, II. éves teológia hallgatók; Héjja Gergely és László Orsolya, I. éves teológiai hallgatók.

Bibliai alapgondolatként az Ézs 58, 6-9a részt választottunk, amely alapján a szónokok személyes életükből vett történetekkel mondták el, melyik az a böjt, amelyik nekik, fiatalként tetszik. 

A zenei szolgálatot a jól ismert, egyletes Last minute zenekar végezte – Simó Kamilla, Fekete Hunor, Ördög Ödön, Szabó Lóránt Nomád, Szilágyi Alpár és Veres Lehel -.  A hangosítást és hangfelvételt pedig  Karácsonyi Lehel valósította meg. A felvételt az erdővidéki Emlékgyár munkatársai készítették. 

Az esemény megvalósulását a Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. 

Kövess minket máshol is