Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

Közös utakon – Online -alternatív ifjúsági istentisztelet a 120. emlékév jegyében

A magyar unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) elnöksége és központi csapata 2020. december 12-én a Maros megyei Magyarsárosi Unitárius Egyházközség templomában vételezettzárt ajtók mögött, alternatív, zenés, ifjúsági istentiszteletet, amelyet 2020. december 20-án, advent negyedik vasárnapján közvetítettek a szervezet Facebook-oldalán.

A szervezet évről-évre két alkalommal, a tavasz és az ősz folyamán, szervezi meg a Közös utakon nevet viselő alternatív, zenés, ifjúsági istentiszteletes körutat, amely során a Magyar Unitárius Egyház hat egyházkörének egy-egy településén tart a teológiai hallgatókból és központi munkatársakból álló csapat istentiszteletet, a megszokott formától eltérő módon, unitárius ifjúsági énekekkel és világi zenével kiegészítve. Ebben az évben a korona vírus járvány kapcsán meghozott óvintézkedések okán ellehetetlenült ennek a rendezvénynek a megszervezése, ezért az online térbe költöztettük át.

Az idei évben az ODFIE fennállásának 120. évfordulóját ünnepli. Így az online alternatív istentiszteletünknek két célja volt. Egyrészt az, hogy ebben a különös, furcsa évben istentisztelettel is megünnepelni azt, hogy egy 120 éves szabadelvű, vallásos szervezet tagjai vagyunk. Másrészt az, hogy ezzel a nagy sikernek örvendő alternatív formájú istentisztelettel tegyünk lépéseket fiataljaink irányába, illetve vezessük őket vallásos fejlődésük útján.

Az online, alternatív istentiszteletet bibliai alapüzenetében az Apostolok Cselekedetei 5. részének 38 és 39.  versei alapján – „Mert ha emberektől való ez a szándék vagy ez a mozgalom, akkor megsemmisül; ha pedig Istentől való, akkor úgysem tudjátok megsemmisíteni őket, és még úgy tűnhetne, hogy Isten ellen harcoltok”. – hangsúlyoztuk, hogy a 120 éve fennálló ifjúsági mozgalom megsemmisíthetetlen, mert Istentől való. Üzenetünket minél személyesebb, a fiatalokhoz szóló, az elmúlt időszakból származó vagy akár a régmúltból újramesélt történetekkel, helyzetekkel szerettük volna átadni, amelyekből egyértelműen kiviláglik, hogy 120 év alatt mindig volt mellettünk egy nálunk nagyobb erő, aki vezetett ezen az úton.

Az istentiszteletet követő kiértékelőn a résztvevők megfogalmazták, hogy a 120 év alatt együtt, Istengyermeki mivoltunk, egyletes valahová tartozásunk megélése által forgattunk fel mindennapokat, tanultunk együtt, rendülettel hinni az igazságban és bátran vállalni, ezek vagyunk, így teljes, és fogadalmat tettek, hogy az EGY-ben bízva, aki értelmet és célt ad, a történetnek továbbra is szereplői lesznek.  Mert a következő 120 év története velünk folytatódik.

Az esemény megvalósulást támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Kolozsvár, 2020. december 21.,
Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet elnöksége

Kövess minket máshol is