Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

42. Unitárius Ifjúsági Konferencia

A magyar unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2018. július 13-15. között Jobbágyfalván a Tündér Ilona völgyében szervezte meg a 42. Unitárius Ifjúsági Konferenciát. A rendezvényen az ODFIE helyi egyleteinek képviseletében, a mindenkori egyletesek illetve a központi szervező csapat tagjaiként 200 fiatal vett részt. A konferencia a következő programrészekből állt: istentiszteletek, áhítatok, előadások, vacsoraaszínház, borkóstoló valamint szórakoztató programrészek. A konferencia záró mozzanataként emlékjelet hagytunk.

A konferencia munkálatainak összegzéseként az alábbi nyilatkozatot tesszük közzé.

Az 1928–1939 között, majd az 1991 óta évente megszervezett unitárius ifjúsági konferenciák elsősorban egy-egy megadott téma feldolgozását célozzák, többnyire olyan területekről, amelyek az ifjúság életében fontos szereppel bírnak. A rendezvény központi témája a vallásszabadság 450 éves évfordulójának gondolatához kapcsolódik, ezért a SzabAdottság szójátékot fogalmaztuk meg témánknak.

A rendezvény megnyitóján Kiss Zsuzsánna és Kiss Sándor Nyárádszentmárton-csíkfalvi lelkész házaspár tartott ifjúsági istentiszteletet, ezt követte egy nosztalgiaest korosztályokra bontva. A péntek estét gitározással és tábortűzzel zártuk.

A szombati nap nyitó momentumaként Tatár Ágnes Tekla II. éves teológiai hallgató tartott áhítatot, majd ezt követően egy kilenc előadásból álló előadássorozat következett, amelyen kilenc különböző területről meséltek az előadók, hogy ők személyen hogyan élik meg a szabadságot a saját, általuk képviselt munkában. Az előadássorozatban a következő személyek történeteibe hallgathattunk bele: Az én SzabAdottságom…

… a politikában: dr. Sándor Krisztina (az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Csíkszereda)

… a halál torkában: Lukács Csaba (a megszűnt Magyar Nemzet újságírója, Budapest)

… a függőségek után: Katona Attila (vállalkozó, Székelyudvarhely)

… a sípályán: Tófalvi Éva (sílövő olimpikon, Hargitafürdő)

… az egyházban és a vallásban: Kovács István (a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója, Sepsiszentgyörgy)

… a pedagógiában: dr. Fóris Ferenczi Rita (a BBTE Pszichológia és Neveléstudományi kar, Alkalmazott Pszichológia Intézetének dékánhelyettese, Kolozsvár)

… a tudományban és az univerzumban: Tamási Csaba (diák, Székelykeresztúr)

… a türelemben: Sándor Szilárd (lelkész, Jobbágyfalva)

… összegezve: Rácz Norbert (lelkész, Kolozsvár)

konferencia4

Az előadássorozatot követően a labdarúgó világbajnokság bronzmérkőzését tekinthették meg a fiatalok, majd borkóstolón vehettek részt. A szombat estét egy vacsoraszínház fűszerezte, melynek társulata Budapestről érkezett a rendezvénye. A színház után éjszakai áhítatra került sor Jobbágy Júlia kolozsvári lelkész vezetésével.

konferencia2

A vasárnap délelőtti záró istentiszteletet Rácz Mária kolozsvári unitárius lelkész tartotta. Ezt követően a rendezvény emlékére kopjafatábla áldásra került sor, amelyen Ilkei Lóránd (Vargyas) II. éves teológiai hallgató tartott alkalmi egyházi beszédet. Délután vetélkedőn tettük próbára az egyletes fiatalok kreativitását és tudását. Majd a labdarúgó világbajnokság döntőjén szurkolhattunk kedvenc csapatunknak. A rendezvény bulival zárult.

A rendezvény fő támogatói: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

konferencia1

Kövess minket máshol is