Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

Az ODFIE sportrovata – OMNIUM

„Nem tudjátok-e, hogy akik a versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyeri el a versenydíjat? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. Aki pedig versenyben vesz részt, mindenben önmegtartóztató: azok azért, hogy elhervadó koszorút nyerjenek, mi pedig azért, hogy hervadhatatlant.”
1Kor 9,24 25

2017. április 8-9. között került megszervezésre az ODFIE történetében az első OMNIUM sportolimpia, Tusnádfürdőn. Az olimpián minden egyházkörből egy 10-12 fős csapat vett részt, hogy a különböző sportágak területein megmérettessék erejüket, tudásukat, sportszerűségüket. Ezek a sportágak a következők voltak: foci, kötélhúzás, asztalitenisz, zsákban ugrás, sprint, staféta, akadálypálya, talicska, pom-pom és tánc. A csapatnak az összes sportágban versenyeznie kellett, majd az összesített pontszámok alapján került ki az I.OMNIUM-ODFIE sportolimpia bajnoka. A rendezvényen hat csapat mérkőzött meg: a marosi, az udvarhelyi, a háromszéki, a Kolozs-tordai, a székelykeresztúri egyházkörök csapatai, valamint az ODFIE központi csapata.

A rendezvény alatt párhuzamosan zajlottak a sportversenyek, de mindezek mellett sor került egy kerekasztal beszélgetésre is, amelyen az ODFIE központi csapatának három kulcsfontosságú személye számolt be az általa űzött sportágról, amelyet Fülöp Júlia moderált. Nagy Vanda az atlétika rejtelmeibe vezetett el, aki számos eredményt ért el ezen sportág területén; Sorbán Előd a fotball világát mutatta be, akinek kemény munka árán sikerült elérni az álmait; Ravasz Levente a hegymászás varázsáról beszélt, amelyben kihangsúlyozta, hogy a szabadság érzését igazán a túrázás alkalmával tapasztalja. Annak ellenére, hogy a rendezvény tevékenységei a sportcsarnokban zajlottak, az olimpia hangulatát sikerült meghitté is varázsolni, ezt pedig a vasárnap reggeli napsugarakban fürdő áhítat segítette elő, amelynek szolgálatát Gáspár Mónika III.éves teológiai hallgató végezte.

Mint minden ODFIEs rendezvényen, az olimpián is voltak olyan mozzanatok, mondatok, amelyek a már megszokott ODFIEs hangulatot hozták, ilyenek például a szurkolótábor lelkesítő rigmusai: „Zsíros kenyér, vajas kenyér fokhagyma, Keresztúr a legjobb a fotballba”. A rendezvény szlogenjei: Nincs hideg, csak Olimpia; Bátran játszottunk!; Magasabbra, erősebbre, bátrabban!, a táncverseny és a pom-pom feledhetetlen mozdulatai, vagy csupán az érzés, amikor egy sportcsarnok közepén sok-sok matrac között ott a sajátod is, ha pedig elalváskor felnézel, akkor egy kosárpalánk látványa fogad. A felsorolt kiragadott pillanatok mind olyan töltetűek, amelyeket tapasztalni kell, ahhoz, hogy igazán értelme legyen.

Vasárnap délután a versenyszámok után sor került az eredményhirdetésre, elő került a porond, az érmék és a bajnoki vándorkupa. Az I.OMNIUM-ODFIE sportolimpia harmadik helyezettjei a marosi egyházkör fiataljai, 12 bronzéremmel térhettek haza. A porond második fokára az ezüstérmekkel együtt a székelykeresztúri egyházkör fiataljai álltak, az olimpia bajnoki címét pedig, a székelyudvarhelyi egyházkör egyletesei nyerték, ők azok, akik büszkén, de boldogan hazavihették az aranyérmeket és az OMNIUM vándorkupáját.

Gratulálunk mindenkinek, aki részt vett és alázattal, tisztelettel és sportszerűen végig küzdött és harcolt a csapatért. Az Olimpia jövőre is kinyitja kapuit, felszereli a hálóit, megméri a sprintek idejét és felhőtlenül táncol, hogy az ODFIEs fiatalok a sportban is megtalálják önmagukat, és megélhessék vallásosságukat. A rendezvény nem valósulhatott volna meg a Bethlen Gábor Alap támogatása nélkül.

Hajrá ODFIE! Hajrá Olimpia! Hajrá OMNIUM! Jövőre találkozunk, és még bátrabban játsszunk!

Barothi Brigitta, ODFIE alelnök

Kövess minket máshol is