Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

XX. ODFIE Színjátszó találkozó Szentgericén

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2016. augusztus 1-4. között Szentgericén szervezte meg a XX. ODFIE Színjátszó találkozót, mely idén a JÁTS20TÉR nevet viselte.

A Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezetének közművelődési csúcsrendezvényére 11 színjátszó csoport nevezett be, a helyi unitárius ifjúsági egyletek képviseletében. A következő településekről érkeztek színjátszó csoportok: Bibarcfalva, Homoródalmás, Kökös, Marosvásárhely, Nyárádszentmárton-Csíkfalva,   Sepsiszentgyörgy, Szabéd, Székelykeresztúr, Szentábrahám, Torda, Vargyas. Rajtuk kívül számos műélvező vett részt a találkozón, így a résztvevők létszáma elérte az 400-at.

A rendezvény hétfőn délben érkezéssel, beiratkozással, elszállásolással kezdődött, délután pedig ünnepélyes zenés-zászlós felvonulással köszöntötték egymást és a falubelieket a Szentgericére érkezett fiatalok. Az üdvözlő beszédek után a színjátszó csapatok mutatkoztak be, majd este színpadra lépett a  helyi ifjúsági egylet. A napot hatalmas tábortűz zárta, amely mellett a fiatalok jó kedvvel énekeltek. Kedden és szerdán, a reggeli áhítat után két versenyrészben előadásokat nézhettek a résztvevők, valamint a háromfős bírálóbizottság. A délelőtti és délutáni előadássorozat után a résztvevők a következő tevékenységek közül választhattak: Mihály Szilárd egyéni előadása Karinthy Ferenc Bösendorfer – játék egy felvonásbancímű mű alapján; pszichodráma gyakorlatok Fincziski Andrea vezetésével; SzabadulÓra; Játszótér (csapatépítő játékok és sporttevékenység) valamint ZeneTér (csoportos örömzenélés). Ugyanakkor a csapatoknak idén is lehetőségük személyesen beszélgetni a zsűrivel, amelyen belül tanácsokat kaphattak. Kedden este a hangulatot a marosvásárhelyi Koszika&HotShots együttes koncertje fokozta. Szerda este a az ODFIE központi csapatának a Dekameron rulett című előadását láthatták a fiatalok, melyet Rácz Norbert rendezett. A napot  éjszakai vetélkedő zárta.

Csütörtökön Koppándi B. Zoltán  dévai unitárius lelkész tartott istentiszteletet, amelynek keretén belül felidéződtek az elmúlt 20 év színjátszói és azok élményei. Ebéd után TáncTérre került sor, a dicsőszentmártoni fiatalok vezetésében, majd ezt követően a Zakuszka diákszínjátszó csoport A mai rege című  előadását tekinthették meg a résztvevők. Ezt követte a gálaműsor, amelynek keretében a díjkiosztás következett. Az első helyezést a kökösi egylet nyerte el, második lett a sepsiszentgyörgyi egylet csapata, a dobogó harmadik fokára pedig a tordai egylet csapata került.

Emellett a zsűri különdíjakat is kiosztott: a homoródalmási Horváth Bettinának az expresszív színpadi jelenlétért, a székelykeresztúri Maior Máténak erős kifejezésmódért, a vargyasi Dobai Henriknek az őszinte színészi játékért, a sepsiszentgyörgyi Hiénák csoportjának a pontos és szép összjátékért,  a szintén vargyasi Ilkei Lórándnak a fegyelmezett és kiegyensúlyozott színészi játékért. A legjobb páros dijat az egymást segítő játékért a sepsiszentgyörgyi Fazakas István és Tana Alpár nyerte el, a legjobb női alakítás csoportos dijat a Marosvásárhelyi Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet a szépen kidolgozott egyéni karakterekért kapta meg, a legjobb férfi alakítás címet a szintén  sepsiszentgyörgyi Fazakas István bravúrosan használt színészi játékért. A díjkiosztást születésnap ünneplés követte, majd búcsúvacsorára került sor. A rendezvényt pedig a ’90-es évek stílusát megidéző bál zárta.

A rendezvény fő támogatói a Magyar Unitárius Egyház, a Szentgericei Unitárius Egyházközség,a SNGN Romgaz SA, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alap, az Erdély Mentőcsoport, a Háromszék Felsőfehéri Unitárius Egyházkör, a Magyar Ifjúsági Tanács, a Communitas Alapítvány és a Mammoth Stage.

Kövess minket máshol is