Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

#Mamut körút #2016 #ODFIE

Talán közhelyesen hangzik a kijelentés, miszerint „úton lenni boldogság”. Mi mégis megkockáztatjuk mindazon fiatalok nevében kimondani, akik 2016. április 23-27. között két kisbusszal járták körbe Erdély unitárius falvait, hogy színt, zajt, jó kedvet, életet vigyenek az olykor szürkének tűnő mindennapokba.

Bátran mondjuk hát most ezt, ugyanis az öt együtt eltöltött nap alatt olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtunk, amelyek bizonyítékai annak, hogy megéri útra kelni, hisz a boldogság mellett az úton levés erőt ad és tanít. Tanít önmagunkról, egymásról és a körülöttünk levő világról. A legszebb talán mégis  az, hogy ilyenkor a MamUtas fiatalok még erőteljesebben akarják világgá kürtölni, hogy nem érdekli őket, ha hülyének is nézik álmaikért vagy kalandjaikért, ők igazán élni akarnak, tenni akarnak! Az idei Mamut körút bizonyítja, hogy még akkor is ha néha kilátástalannak tűnik ez az egész egyletesdi, hisszük, hogy megéri tenni érte, mert ha sokszor nem is vesszük észre, szükség van rá! Nekünk pedig szükségünk egymásra és az együvé tartozás félelmeket legyőző érzésére.

Ilyen gondolatokkal és hangulattal indítottuk útjának körutunkat idén is, azzal a céllal, hogy betekintést nyerjünk fiókegyleteink működésébe, felmérjük, hogy mi foglalkoztatja őket, mit jelent és miért fontos számukra a közösség, az egylet. Kedves Olvasó, már biztosan várod, hogy Te is figyelemmel követhesd a Mamutas élményeinket, hogy részese légy Te magad is világunknak…Öveket becsatolni, és figyelj, mert különleges világba kalauzolunk, fiatalosan. Ugyanis a fiatalok körében, a különböző közösségi portáloknak köszönhetően újjabb divat ütötte fel fejét, hashtagek használatával próbálják kifejezni érzéseiket, gondolatainkat, de ezek segítségével közlik élményeiket is. Azért, hogy még inkább közelebb hozhassuk a körutas élményeinket hozzád, a következőkben mi is hashtagek formájában próbáljuk megfogalmazni, hogy mit jelent számunkra MamUtasnak lenni, mit jelent körutazni, úton lenni…

#két kisbusz #44 település #331 fiatal #18 MamUtas

A Mamut, mint minden év tavaszán idén is két útvonalon indult el, hogy Erdélyszerte meglátogassa az egyletes fiatalokat. Idén 11.-ik alkalommal 2 kisbusszal 5 nap alatt 44 településen 331 fiatalt látogatott meg 18 utasával.

#játszunk soha véget nem érőset #együtt #ez a mi világunk

Egyletesként, egyletesekkel elindulni valahová, mindig olyan, mintha egy szebb, új világban landolnánk. Ezúttal sem volt ez másként. Azonban a szebb, új világ csakhamar a mi világunkká vált, hiszen a játék, jó kedv és együttlét azzá varázsolta számunkra. Mi pedig játszani akartunk, valamit együtt, közösen… talán „mindent mi élet”… Játszani „soha véget nem érőset”.

#téma #csapatjátékok #jó kedv #bomba

A Mamut idén sem szűkölködött jókedvben, hisz programkínálatunk megkövetelte, vonta maga után azt. Idén elsősorban csapatépítő játékokat vittünk magunkkal, ugyanis arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan dolgoznak együtt a fiatalok, a csapatmunkát próbáltunk erősíteni. Természetesen az örök kedvencek, a bomba és a téma is végigkísérte utunkat, így mára ismerjük a talicska márkát, de az unitárius lelkészek nagyrészét is, legalábbis név szerint.

#kék transzpi #málna #kis kece lányom #I.B osztály #nincsen szövegem #fekete villám

A málna egy olyan szó, amelyről Neked, kedves Olvasó, első hallásra egy gyümölcs jut eszedbe, de mi, a MamUtasok ezt átformáltuk jelmondattá, amit egy mozdulat is követ. Ha valahol találkozol valamelyikünkkel, szívesen megmutatjuk, hogy milyen is az, amikor „szökik a málna”. A spontán pillanatok közepette megtanultuk a „Kis kece lányom” gyerekdalt kicsit más hangnemben énekelni, megtanultuk, hogy egy pár óra erejéig milyen jó érzés újra I.B osztályos gyereknek lenni, és megtanultuk azt is, hogy időnként jó, ha nincsen szövegünk. 

#Zaj #Nem voltál jó #Szabó Balázs és bandája #BBC

Minden évnek, minden rendezvénynek megvan a maga kedvenc slágere, ez a Mamuttal sincs másképp, azonban az idei év nagyon különleges, mert nemcsak egy slágere van a Mamutnak, hanem több is. Ez talán azért lehetséges, mert idén velünk tartott Szabó Balázs (Homoródalmásról) is bandájával együtt.

#40. UIK #20. Színjátszó #Kissolymos #’20-as évek #Szentgerice #’90-es évek

Természetesen a nyári rendezvényeinkről, sem feledkeztünk meg, végigkísérték és meghatározták körutunkat. A helyi szervezőkkel való találkozás pedig megerősített abban, hogy tényleg fontos számukra a rendezvény, hisz a zuhogó eső és a dermesztő hideg sem volt akadály, hogy megtegyék az előkészületek első lépéseit. A MamUtasok pedig hangolódásképp körutaztak az időben, elképzelték milyen lehetett volna a Mamut a ’20-as években.

#barátság #szeretet #együvé tartozás #életre szóló élmények

A Mamut körút nem csak azért tartozik a kedvenc ODFIE-s rendezvényeink közé, mert sok fiatallal találkozunk, hanem azért is, mert ezek a fiatalok a barátainkká válnak csupán egy mosoly vagy egy szoros „mintha ezer éve ismernénk egymást” ölelés által. Észrevétlenül barátságok születnek, mindenhol barátok vigyáznak és figyelnek egymásra. Ami pedig a kisbuszok hangulatát illeti, az életre szóló barátságok mellett olyan emlékeket szültek, amelyekről tudjuk, hogy nem mindennapiak és kizárólag a Mamut körúthoz köthetők.

#úton lenni boldogság #üzenet az útról #újra üzenünk a világnak

A legfontosabb, hogy a Mamut megtanít arra, hogy számíthatunk egymásra, hogy az egyletben egy második családban élünk ahol az együttlét, a szeretet, az egymásra figyelés és a soha véget nem érős pillanatok a legfontosabbak. Megtanít örülni egymásnak és önmagunknak. Megtanít „vadul táncolni”, úgy, hogy közben megismerteti saját korlátainkat is. Tanít Isten jelenlétéből meríteni életünket, és kudarcainkkal együtt is kiáltani az „Ezüst Hold felé”: Igen! Ez az üzenetünk az útról, ez adja a boldogságot, ezt üzenjük újra a világnak!

Kedves Olvasó, látod ilyen a mi világunk! Attól a legszebb, hogy rólunk szól, együtt építjük, szépítjük, mi gyúrjuk életté. Ez tette széppé az idei Mamut körutat is, nincs benne nagy életfilozófia, nincsenek megkötések, elvárások, csupán egy kérdés, amire határozott IGEN a válaszunk: „Azt akartam tudni, hogy tudsz-e egyedül lenni önmagaddal, és hogy igazán szereted-e azt a társaságot, melyet üres óráidra magad mellé választottál?”

Barothi Brigitta és Magyari Zita-Emese

Kövess minket máshol is