XIX. Dávid Ferenc emlékzarándoklat Déván

   A Magyar Unitárius Egyház Főhatósági Hivatala és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2016. november 5-én (szombat) megszervezi a XIX. Dávid Ferenc emlékzarándoklatot. A jelzett napon egyházközségeink híveit és elöljáróit, valamint más felekezetű barátainkat is szeretettel várjuk Dévára.

 

A zarándoklat menetrendje:

 

13 óráig: Érkezés a vár alatti térre, ahol a városi önkormányzat biztosítja a személygépkocsik és társasgépkocsik (autóbuszok) parkolási lehetőségét.

 

13.00–14.00: Gyülekezés a várba vezető gyalogfeljáró lépcsőjénél, amely a parkolóhelytől 5 percnyi gyaloglásra van. Felgyaloglás a várba. (A gyaloglást nem bíró zarándokoknak a felvonó használatát ajánljuk a várba való feljutáshoz.)

 

14.00–14.50: Ünnepi istentisztelet. Szolgálatvégzők: Bálint Róbert Zoltán (Mészkő), Koppándi-Benczédi Zoltán (Délnyugat-erdélyi Szórványegyházközség),  Fülöp Júlia  (az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet elnöke), Vagyas Attila (a Gondviselés Segélyszervezet központi munkatársa,beszolgáló lelkész Bukarest ) lelkészek.

Fellép az Árkosi Unitárius Egyházközség Énekkara, vezényel Márk Attila énekvezér.

 

14.50–15.10: Köszöntőbeszédek

 

15.10–15.30: Várjáték – a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karának hallgatói

 

15.30–15.50: Gyertya- és fáklyagyújtás, valamint virágok és koszorúk elhelyezése az emlékcellánál. Énekelnek Dénes Erzsébet és Ilkei Árpád ifjak.

 

15.50–16.20: Levonulás a várból a dévai unitárius gyülekezet imaházába (Lucian Blaga utca 14. szám), valamint a dévai református gyülekezeti házba, Melite Ház (Lucian Blaga  utca .). (A jelzett helyszíneken a következő egy órában párhuzamosan zajlanak a zarándoklat záró programrészei.)

 

16.20–17.20: A felnőtt zarándokok találkozója – az imaház udvarán felavatásra kerül a szombathelyi Apáczai Csere János Alapítvány által adományozott, fában megformázott, Dávid Ferenc szobor; teázás és süteménykínálás.

 

16.20–17.20: Gyermekek és ifjak találkozója – a dévai református gyülekezeti ház: a rajzpályázat* eredményének kihirdetése; teázás és süteménykínálás.

 

17.20: A zarándoklat befejezése, búcsúzás, hazaindulás.

 

A zarándoklattal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók:

– Kérjük a zarándokokat, hogy egyházközségi, nőegyleti és/vagy ifjúsági egyleti zászlójukat hozzák magukkal Dévára. A zászlóhordozók a lehetőségek szerint öltsenek magukra népviseletet.

– A zarándoklatról az MTVA (Duna Televízió) felvételt készít