21. Dávid Ferenc Emlékzarándoklat Déván

  A Magyar Unitárius Egyház és annak ifjúsági szervezete, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2018. november 10-én huszonegyedik alkalommal szervezte meg a Dávid Ferenc emlékzarándoklatot, idén a vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulóját ünnepelve.

 

be

A jubileumi évben, főként erdélyi és magyarországi településekről, több mint 2200 zarándok érkezett Dévára. A hegy lábánál történő gyülekezés után a zarándokcsoportok felvonultak a dévai várba, ahol 1579 novemberében Dávid Ferenc unitárius egyházalapító püspök vértanúhalált halt. A felvonulást színesebbé tették a marosvásárhelyi egyletes fiatalok, akik a vallásszabadság törvényét olvasták fel több nyelven, a sepsiszentgyörgyi ifjak a vallásszabadság festményét reprodukálták, illetve Szombatfalvi Etelka teológiai hallgató prédikáció-részleteket olvasott fel.

           tomeg

         

        Unitárius vallásunkat mindig is jellemezte a szellemi nyitottság. Ennek jegyében fiatalokként, úgy gondoltuk, hogy ez alkalommal az ünnepi istentiszteletünket nem a hagyományos rendet követve építjük fel, hanem alternatív formába öltjük, különböző műfajú és stílusú énekekkel fűszerezve.

         Az istentiszteletet több szónok vezette, akik az unitárius prédikáció hagyományos, biblikus formája mellett, egyéni, fiatalos kérdéseiket és gondolataikat is megszólaltathatták. Idei ünnepi szónokaink Péterfi Zita Ágnes sepsiszentgyörgyi segédlelkész, Csécs Márton Lőrinc torockói lelkész, Antonya IlonaBenczédi ZsófiaGáspár MónikaIlkei LórándJakab EmeseLászló BernadettLőrinczi AlpárMagyari ZitaNagy NorbertSzilágyi AlpárTamási NoémiTatár Ágnes Tekla és Vidám Lívia a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karának hallgatói, Albert-Nagy Ákos, Andrási BotondBarabás IzoldaDuka BorókaIsztojka Máté és Kendi Ágnes az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet fiataljai voltak. Zenei téren közreműködött Fekete HunorFodor Ilka BorbálaJodál ZsoltÖrdög Ödön és Veres Lehel az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet fiataljai. Az istentiszteletet a János Zsigmond Unitárius Kollégium  Péterffy Gyula kórusának fellépése zárta. Vezényelt: Ördög Ödön karnagy.

 

45965130 2283569801675262 2710299774535335936 n

 

Az istentisztelet után köszöntő beszédek következtek: Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója, Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő, Pogocsán Ferdinánd Déva alpolgármestere és Koppándi Zoltán a Délnyugat Erdélyi Szorványegyházközség lelkésze üdvözölték a zarándokokat.

Az esemény egyik színfoltja a szervezők által meghirdetett fotó- és rajzpályázat eredményhirdetése volt. Az én 450-es címerem tematikájú rajzpályázati kiírásra 153 pályamunka, A következő 450 év velünk kezdődik témájú fotópályázatra 11 fénykép érkezett, melyekből válogatást a zarándokok a várban tekinthettek meg.

Az eredményhirdetés után Nemes Annamária karnagy vezetésével a Berde Mózes Unitárius Gimnázium kórusa lépett fel, amelyet a Lelkes népi zenekar kísért. Mindezek után a zarándokok meggyújtották az emlékezés gyertyáit, koszorúkat és virágokat helyeztek el Dávid Ferenc emlékcellájában.

A zarándoklat a dévai unitárius imaháznál és a dévai református egyházközség vendégházában zárult, ahol Palatka Gyöngyi és Forró-Bathó Eszter verset mondtak.

Isten áldása legyen az áldozatvállaló egyházalapítók alkotásán és a rájuk emlékező, mindenkori zarándokok életén!

Kolozsvár, 2018. november 15.

A Magyar Unitárius Egyház Sajtóosztálya és

az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet Elnöksége

 

deva2018